11 kombinacij za presne kroglice

Presne energijske
kroglice so ena najbolj enostavnih presnih sladic. Pripravljene so v manj kot
desetih minutah, po želji pa jih lahko naredimo večje količine in jih imamo
vedno pri roki, kadar nas prime želja po sladkem.

Če uporabimo prave
sestavine, so presne kroglice tudi tako zdrave, da si jih brez slabe vesti
privoščimo kot hranljiv prigrizek/obrok (in ne nujno kot sladico). S
spreminjanjem sestavin jih lahko naredimo bolj energijske, bolj beljakovinske,
čokoladne, sadne, z esencialnimi omega maščobnimi kislinami…

Osnovni recept je zelo
enostaven: vanje lahko zamešamo čisto vse, kar nam srce poželi – vedno smo
pozorni le, da vključimo tudi nekaj »lepljivega«, kar bo sestavine povezalo
skupaj. To je lahko:

  • suho sadje (datlji,
    marelice, slive, rozine)
  • tekoče
    naravno sladilo (agavin sirup, javorjev sirup)
  • maščoba
    (kokosovo olje, kokosovo maslo, kakavovo maslo) – v tem primeru se bo masa
    strdila šele kasneje v hladilniku
  • maslo iz
    oreščkov

Nikoli ne dodajamo vode,
soka ali druge tekočine, ker to skrajša življenjsko dobo kroglic in jim
spremeni teksturo.

Vse sestavine zmešamo v
kuhinjskem mešalniku s ciljem, da dobimo lepljivo maso, ki jo lahko oblikujemo
v kroglice.

Če se masa drobi in je
presuha à
dodamo več datljev, tekočega sladila ali
stopljenega kokosovega/kakavovega masla

Če je masa preveč
lepljiva à
dodamo malce več oreščkov, semen, kakava, ovsenih
kosmičev

Ponujamo vam naše
najljubše kombinacije, količine pa sami prilagajajte po občutku. Z nekaj vaje
boste kmalu obvladali!

Banana + orehi: Zmešajte orehe in dovolj posušenih banan, da se masa drži skupaj. Okus
lahko še obogatite z naravno vanilijevo esenco.

Lešniki + čokolada + datlji: Lešnike in kakavova zrna zmeljite ter jim
dodajajte datlje, dokler se masa ne sprime. Kroglice povaljajte v kakavu v
prahu ali zdrobljenih kakavovih zrnih.

Brazilski oreščki + marelice: Po potrebi dodajte malce javorjevega sirupa, da se
bo masa lažje sprijela skupaj. Tej mešanici se odlično podajo različne sveže
začimbe, na primer kardamom.

Orehi + rozine + cimet: Kot jabolčna pita! Poleg orehovih jedrc dodajte še
maslo iz orehov in po potrebi še mehke datlje, ker so včasih rozine preveč
suhe, da bi lahko sestavine držale skupaj.

Mandlji + kokos: Okus rafaelo kroglic! Zmeljite mandlje v fino moko,
nato pa dodajajte stopljeno kokosovo olje, kokosovo maslo in agavin sirup, da
se masa poveže skupaj. Dokončno se bo strdila šele v hladilniku – če želite
bolj mehko, uporabite več agavinega sirupa in manj kokosovega olja. Povaljajte
kroglice v kokosovih kosmičih in seveda v vsako skrijte mandelj.

Indijski oreščki + kokosovo olje + datlji: Za bolj hrustljavo teksturo zmeljite vse sestavine
naenkrat, za bolj gladko teksturo pa indijske oreščke najprej zmeljite v moko
in jim šele nato dodate datlje in kokosovo olje. Ščep soli bo ustvaril bolj
intenziven okus.

Sezam + murve: Božanska kombinacija, ki najlepše uspe s sezamovim maslom. Verjetno boste morali
dodati še agavin sirup ali datlje, da se bo masa epo povezala skupaj.
Kombinirate jo lahko tudi z drugimi oreščki in suhim sadjem, povaljate pa v
sezamovih semenih.

Konopljina semena + agavin sirup: Konopljina semena zmeljite skupaj z agavinim
sirupom in suhim sadjem po želji. Tej kombinaciji se dobro podajo ovseni
kosmiči, v vsakem primeru pa je bogat vir omega maščobnih kislin.

Slive + marelice + rozine: Izključno sadna kombinacija ustvari nekoliko bolj
lahkotne in manj kalorične kroglice, ki pa nudijo nemuden vir energije.
Pomembno je, da je vsaj nekaj suhega sadja bolj mehkega in sočnega, da lepo poveže
maso.

Kokos + datlji + vanilija: Kokosove kosmiče zmeljite skupaj s Sunwarrior
Blend vanilija in nato dodajajte datlje, dokler ni masa lepljiva in jo lahko
oblikujete. Odlično se zraven poda nastrgana limonina lupinica.

Arašidovo maslo + ovseni kosmiči +
čokolada:
V tem primeru deluje
kot vezivo arašidovo maslo. Zmešajte ga skupaj z ovsenimi kosmiči in koščki temne čokolade ali kakavovimi zrni. Sladite po želji, lahko s suhim sadjem,
stevijo ali agavinim sirupom.

5 NAMIGOV ZA ŠE BOLJ OKUSNE KROGLICE

  1. Velik ščep soli vedno
    poskrbi za bolj intenziven in poln okus.
  2. Ne bojte se uporabljati
    veliko sestavin! Pri presnih kroglicah se načeloma z več sestavinami ustvari še
    bolj bogat okus.
  3. Dodajte Sunwarrior beljakovine z okusom. Preizkusite lahko vanilijo, čokolado, mocho kavo ali
    jagodičevje – vsi že vsebujejo stevijo, zato je dobro zmanjšati količino
    sladila in dodati maslo iz oreščkov.
  4. Počakajte, da se okusi prepojijo.
    Kroglice običajno s časom postanejo še bolj okusne kot takoj, ko jih namešate.
  5. Vanilija v prahu je še
    ena skrivna sestavina, ki prepričljivo izboljša vsako kombinacijo in ji doda
    bolj polno aromo.
  6. Vsakič izberite drugačen posip. Bodite ustvarjalni, povaljajte jih v prahu acai jagod za vijolično barvo, rooibos čaju ali riban kokos zmešajte z matcha čajem, da dobite živo zelene kroglice 🙂

SESTAVINE ZA PRIPRAVO KROGLIC:

Različno suho sadje, kosmiče, oreščke in semena za pripravo kroglic lahko najdete pod blagovno znamko Drobtinka, kakav, superživila in sladila najdete pod blagovnima znamkama Aduna, Ironberry in Raaw Life.

Če boste pripravljali beljakovinske kroglice, pa priporočamo uporabo okusnih rastlinskih beljakovin Sunwarrior. Izbirate lahko med naravnim okusom ter okusi čokolade, vanilije, jagode in mocha.

Napisala: Eva Žontar, uni. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano; Slike: www.aduna.com; dreamstime.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE