3 recepti za domač veganski sir

»Brez mesa še gre, ampak siru se pa ne bi mogel odpovedati.« Zveni znano? Za večino ljudi je sir eno tistih živil, ki se mu je najtežje upreti. Razlog leži v kazeinu, ki ima zasvojljiv učinek – v siru oziroma mleku se nahaja zato, da teliček z veseljem popije veliko kravjega mleka. 

A ker izdelki iz kravjega mleka marsikomu povzročajo težave, je na zalogi dobro imeti rastlinski sir. Danes lahko kupimo že pripravljenega v najrazličnejših okusih, teksturah in oblikah. Še boljše je, da ga lahko pripravimo tudi sami doma – in to ni več samo tista sirna pomaka iz indijskih oreščkov in jedilnega kvasa, s katero se je vse začelo. Predstavljamo vam 3 recepte – za veganski parmezan, za mozzarella kocke in za sirne rezine (ali sir za ribanje)! 

VEGANSKI PARMEZAN 

Sestavine


Priprava

  1. Vse sestavine grobo zmeljite v kuhinjskem mešalniku, dokler ne dobite teksture parmezana.
  2. Hranite v hladilniku, kjer bo parmezan ostal svež več tednov.

Ideja za uporabo: potresite ga po veganski pici, testeninah, lazanji ali solati.   


VEGANSKA MOZZARELLA

Sestavine

  • 1 jušna žlica krompirjevega škroba
  • ½ jušne žlice tapiokine moke
  • 5 jušnih žlic vode
  • 1 pločevinka kakovostnega polnomastnega kokosovega mleka (400 ml)
  • 3 čajne žlička agar agarja v prahu
  • 1,5 čajne žličke kisa
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jušna žlica kokosovega olja
  • 1 čajna žlička ksantan gumija 


Priprava

  1. V majhni posodici zmešajte krompirjev škrob, tapiokino moko in vodo. Dobro premešajte, da dobite gladko maso. Postavite na stran.  
  2. V manjši kozici segrevajte kokosovo mleko, dokler se ne začnejo pojavljati mehurčki.
  3. Medtem ko čakate na kokosovo mleko, v majhnem blenderju zmešajte kokosovo olje in ksantan gumi na najvišji hitrosti. 
  4. Ko začne kokosovo mleko blago vreti, mu primešajte agar agar v prahu in stepajte z metlico, da se agar agar raztopi. Nato primešajte kis in sol.
  5. Zmanjšajte temperaturo štedilnika na najnižjo in kokosovemu mleku primešajte mešanico krompirjevega škroba, tapiokine moke in vode, ter mešanico kokosovega olja in ksantan gumija. Na hitro zmešajte z metlico za stepanje in maso prelijte v silikonski modelček za ledene kocke – zelo pomembno je, da to storite hitro, preden se preveč strdi. Postavite v hladilnik za nekaj ur. 
  6. V nekaj urah se bodo kocke mozzarele popolnoma strdile. Uporabite jih na kruhkih, nabodalih, v solatah ali drugje. 


SIR V REZINAH 

Sestavine

  • 1/2 skodelice čičerikine moke
  • 1 strok česna
  • 1/2 čajne žličke česna v prahu, ½ čajne žličke čebule v prahu in ½ čajne žličke gorčice v prahu
  • ¼ čajne žličke kumine v prahu
  • 2 jušni žlici nasekljanega paradižnika
  • 1/3 čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke dimljene paprika v prahu
  • 2 jušni žlici jedilnega kvasa v kosmičih
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • ½ čajne žličke jabolčnega kisa
  • ¾ do 1 skodelica vode


Priprava

  1. Vse sestavine do gladkega zmešajte v blenderju. Če želite trd sir za ribanje, uporabite ¾ vode. Če želite mehkejši sir za rezine, uporabite 1 skodelico vode. 
  2. Maso prelijte v globjo ponev in segrevajte na zmerni temperaturi. Ves čas mešajte.
  3. Masa se bo začela zgoščevati in tvoriti grudice, nato pa bo postala bolj gladka in enotna. Ko je masa enakomerno zgoščena, jo kuhajte še 2-3 minute, da shuhate čičerikino moko. Če niste prepričani, rajši kuhajte še malce dlje – čičerikina moka mora biti zares dobro toplotno obdelana, sicer bo dala siru surov grenak priokus. Ves čas mešajte. V tem času lahko tudi poskusite maso in po potrebi dodate sol, začimbe in limonin sok. 
  4. Vročo mešanico prelijte v naoljen pekač za brawnije (namesto olja ga lahko obložite s papirjem za peko).
  5. Po vrhu popršite olje. Na vrh položite papir za peko in maso potlačite (ali povaljajte) v tanek kvadrat. 
  6. Postavite v hladilnik za eno uro. 

Strjen sir narežite na rezine ali pa ga hranite v hladilniku do 5 dni. 

Namig za trd sir za ribanje: Maso prelijte v globok majhen pekač. Postavite v hladilnik za eno uro ali več, preden ga naribate. 

Namig za “nacho” sir: Zgornjim sestavinam dodajte skodelico vode, da dobite redkejšo teksturo in jo začinite s kurkumo, za lepšo rumeno barvo.

Pripravila: Eva Žontar, univ.dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano 

Viri receptov: https://www.veganricha.com/2014/09/nut-free-vegan-nacho-cheese-slices.html; http://olivesfordinner.com/2012/07/vegan-mozzarella-cherry-tomato-and.html; https://minimalistbaker.com/how-to-make-vegan-parmesan-cheese/

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE