Breskov chia puding
07 Aug
0

Breskov chia puding

Prebrano tolikokrat: 936

Beseda »chia« v jeziku  Majev pomeni moč, vzdržljivost. Drugo ime za semena chia (čija) je tudi oljna kadulja. Njihova pozitivna lastnost je, da imajo blag okus in jih lahko uporabimo praktično povsod, saj ne spremenijo okusa druge hrane.

Semena chia so drobna, s hranili bogata semena. Azteki so jih uporabljali kot eno osnovnih živil poleg amaranta, fižola in koruze. Največkrat so jih uživali pred boji za večjo vzdržljivost in moč. Zato so odličen dodatek k prehrani za vse aktivne in športnike. So bogata z beljakovinami, vitamini, minerali in omega maščobnimi kislinami. Vsebujejo velik delež topnih in netopnih vlaknin.

Na srečo danes lahko ta hranljiva semena uporabljamo brez posebnih strojčkov in mešalnikov. Če jih vmešamo v kozarec vode ali druge tekočine, bodo nabreknila. Vsako seme lahko absorbira veliko tekočine. Celicam dovajajo prepotrebno tekočino in pripomorejo k ohranjanju visoke ravni tekočine v telesu in uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu. So odlična za dobro prebavo, izredno hranilna in kot dodatek k jedem pomagajo k daljši sitosti. Kadar jih namočimo v tekočini, po nekaj minutah nabreknejo in tvorijo želatini podobno zmes. Zaradi te lastnosti nam lahko pomagajo tudi pri boljši prebavi. V primerjavi z lanenimi semeni semen chia pred uporabo ni treba mleti, saj so lahko prebavljiva.

Lahko jih dodajamo v kosmiče, napitke, smutije, jogurte ali kot vezivo za zgostitev mase za palačinke, testa, kruha, presne sladice. Lahko jih uživamo surova ali jih uporabimo pri peki na razne načine.

Recept za breskov chia puding

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2 skodelici po 2,5 dl nesladkanega mandljevega mleka
  • 2 skodelici po 1 dl kokosovega jogurta
  • 1/2 skodelice chia semen (približno 4 jušne žlice na osebo)
  • 2 breskvi
  • cimet po okusu
  • sladilo po želji (kokosov sladkor, javorjev, agavin sirup ali sweet drops)
Priprava:

  1. Vsako skodelico napolnimo z 1/4 skodelice chia semen.
  2. Čez chia semena prelijemo mandljevo mleko (razmerje chia: mandljevo mleko: 4:1)
  3. Dobro premešamo mandljevo mleko in chio.
  4. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, še bolje več, da se chia semena dobro napojijo.
  5. Premešamo še enkrat mešanico chie in mandljevega mleka.
  6. Dodamo v vsako skodelico po 1 dl kokosovega jogurta in po želji sladilo (najbolje tekoče: npr. javorjev sirup)
  7. Premešamo in napolnimo kozarca do 3/4 in ponovno postavimo v hladilnik za pol ure.
  8. Nato pripravimo sadni preliv. Breskve operemo, olupimo in narežemo.
  9. Na ponvi ali v kozici na malo kokosvega olja na hitro prepražimo narezane breskve in jih potresemo s cimetom.
  10. Tople breskve zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v miskerju v gladko kašo. 
  11. Ohladimo breskovo kašo, nato jo dodamo na vrh chia pudinga in postrežemo.
Če želite chia puding obogatiti z beljakovinami, mu lahko dodate presne rastlinske beljakovine ali kolagen gradnike, po vrhu pa se prileže tudi dobra presna granola.


Dober tek!

Pripravila: Maja Jeereb, MojeZdravje.net

Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2019 | Izdelava E-PIK.si |