Čokoladno-vanilijev chia puding z malinami

 

 

Semena chia so drobna, s hranili bogata semena. Chia semena (čija) imenujemo tudi tudi oljna kadulja. Njihova pozitivna lastnost je, da imajo blag okus in jih lahko uporabimo praktično povsod, saj ne spremenijo okusa druge hrane. So odličen dodatek k prehrani za vse aktivne in športnike. So bogata z beljakovinami, vitamini, minerali in omega maščobnimi kislinami. Vsebujejo velik delež topnih in netopnih vlaknin.

Uporaba je zelo preprosta: če jih vmešamo v kozarec vode ali druge tekočine, bodo nabreknila. Vsako seme lahko absorbira veliko tekočine. Prednosti uporabe chia semen:

 

  • celicam dovajajo prepotrebno tekočino
  • pripomorejo k ohranjanju visoke ravni tekočine v telesu
  • pripomorejo k uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu
  • so odličen dodatek jedem za dobro prebavo
  • so izredno hranilna in kot dodatek k jedem pomagajo k daljši sitosti
  • so lahko prebavljiva

Kadar jih namočimo v tekočini, po nekaj minutah nabreknejo in tvorijo želatini podobno zmes. Zaradi te lastnosti nam lahko pomagajo tudi pri boljši prebavi. V primerjavi z lanenimi semeni semen chia pred uporabo ni treba mleti, saj so lahko prebavljiva.

Lahko jih dodajamo v jutranje ovsene kaše, uporabljamo namesto jajc kot vezivo v palačinkah ali biskvitih, dodajamo v kosmiče, smutije, jogurte ali kot vezivo za zgostitev mase za palačinke, testa, kruha, presne sladice. Lahko jih uživamo surova ali jih uporabimo pri peki na razne načine.

Recept za čokoladno-vanilijev chia puding z malinami

Ta recept je nastal čisto ne planirano, ko sem na dopustu želela pripraviti moj priljubljen breskov chia puding (recept lahko najdeš tukaj) in mi je zmanjkalo breskev, da bi ga naredila za 3 osebe. Zato sem se odločila recept malce prilagoditi in sem v polovico običajne chia mase vmešala moj priljubljen Tiger’s kakavov napitek, ki ima res prijeten sladkast okus po datljih, za dodaten čokoladni okus in izgled temne čokolade pa sem dodala še malce stopljenih Cavalier kapljic. Ker se je v hladilniku sramežljivo skrivala malinova marmelada sem vmes dodala še to, da sem sladici dodala malce živahne barve.


Sestavine (za 2 osebi):

Spodnja plast: okus cimet z vanilijo:

 

  • 2 skodelici po 2,5 dl nesladkanega rastlinskega mleka*
  • 1 dl kokosovega jogurta
  • 1/2 skodelice chia semen (približno 4 jušne žlice na osebo)
  • pol čajne žličke burbonske vanilije
  • 1 čajna žlička cimeta
  • sladilo po želji (kokosov sladkor, javorjev ali agavin sirup) ali ga izpustite, če ste uporabili že sladkano rastlinsko mleko.

* Mi smo uporabili sojino Provamel mleko z okusom vanilije, ki je že malce sladkano, zato sladila nismo posebej dodajali. Kadar uporabimo nesladkano mleko npr. mandljevo, okus pudinga ni sladek, zato predlagamo, da uporabite sladilo, ki vam je všeč – najbolje v tekoči obliki, da se najlepše vmeša.


Čokoladni okus:

 

Za osnovo uporabimo vanilijev okus (1 skodelico), kateremu dodamo 2 sestavini:

Priprava:

 

 

  1. Vsako skodelico napolnimo z 1/4 skodelice chia semen.
  2. Čez chia semena prelijemo rastlinsko mleko (razmerje chia: rastlinsko mleko: 4:1 ali 3:1, odvisno kako gosto želite imeti). Maso razporedimo v dve enaki skodelici. Eno bomo pustili svetlo-vanilijevo, v drugo pa bomo vmešali kakav in čokolado.
  3. Dobro premešamo rastlinsko mleko in chio. Dodamo vanilijo, cimet in po želji sladilo.
  4. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, še bolje več, da se chia semena dobro napojijo.
  5. Ponovno dobro premešamo, da ni vidnih nobenih grudic (zbitih chia semen).
  6. V eno skodelico za vanilijev puding dodamo 1 dl kokosovega jogurta, premešamo in postavimo v hladilnik.
  7. V drugo skodelico dodamo sestavine za čokoladni okus: kakav z datlji in stopljene temne čokoladne kapljice.
  8. Dobro premešamo do močno rjave čokoladne barve, po potrebi dolijemo mleko in postavimo v hladilnik. Čokoladne kapljice morate prej stopiti nad parno kopeljo, da vmešate tekočo maso.
  9. Nato pripravimo malinovo del: sveže ali zamrznjene maline zmiksamo v sadni pire ali uporabimo nesladkano malinovo marmelado s čim večjim sadnim deležem. 
  10. Nadevamo kozarca izmenično z vanilijevim, malinovim in čokoladnim delom.
  11. Po vrhu naribamo nekaj čokoladnih kapljic in dodamo sveže maline za lepši izgled.


Dober tek!

Maja Jeereb, mojezdravje.net

 

 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE