GRAH - skriti vir beljakovin na naših vrtovih
04 Aug
0

GRAH - skriti vir beljakovin na naših vrtovih

Prebrano tolikokrat: 5221

Uf, grah! Kot otroci ga večinoma nismo marali, šele z leti smo ugotovili, kako dober je za nas in da se ga splača jesti. Prvič so ga udomačili in gojili v Sredozemlju, čisto blizu nas, zato je grah prava izbira, če iščete lokalno živilo z veliko beljakovinami, vlakninami in mikrohranili.

Pri nas se največ uživa zeleni grah, obstaja pa tudi rumena sorta. Pravzaprav jih obstaja še veliko več, a v glavnem jih lahko razdelimo po teh dveh barvah. Razlike v hranljivosti med njimi so zanemarljive, malce variirajo samo v okusu (zeleni grah je rahlo bolj sladek od rumenega, ki ima bolj nevtralen zemeljski okus). Vse sorte graha so bogate z vlakninami in minerali, med katerimi je največ mangana, magnezija, bakra, železa, cinka in fosforja. Od vitaminov vsebuje grah nekatere vitamine B skupine, veliko vitamina K, vitamin C in folno kislino (pozor, nosečke!).

In beljakovine?

Kot se za stročnico spodobi, vsebujejo grahova zrna veliko beljakovin. Okrog 15 odstotkov celotne teže, to je približno toliko kot mleko (okrog 8 gramov na skodelico). Grah v kuhani ali kaljeni obliki je odlična popestritev jedilnika, a za opazen beljakovinski vnos ga je najbolje uživati v obliki grahovih beljakovin.


Grahove beljakovine vsebujejo manj vlaknin in ogljikovih hidratov kot cela grahova zrna, zato je delež beljakovin povečan in močno skoncentriran. Pridobiva se jih z naravno ekstrakcijo, brez uporabe umetnih dodatkov. Delež beljakovin v izdelku na koncu doseže kar okrog 80 odstotkov celotne teže!

Zakaj grahove beljakovine?

Grahove beljakovine imajo dobro aminokislinsko sestavo (vsebujejo vse esencialne aminokisline), še bolj pa izstopajo po svoji lahki prebavljivosti in po dejstvu, da so popolnoma nealergene (v nasprotju s sirotkinimi in sojinimi beljakovinami).

Dodatne prednosti grahovih beljakovin:

  • ne povzročajo napihnjenosti, ker so lahko prebavljive
  • zmanjšujejo vnetne procese v telesu: ravno obratno kot živalske beljakovine, ki jih spodbujajo
  • dobre za krvožilje, ker prispevajo k zniževanju krvnega tlaka
  • ne obremenjujejo ledvic: zaradi zniževanja krvnega tlaka so grahove beljakovine ugodne za ljudi s kronično boleznijo ledvic (v nekaterih primerih celo prispevajo k izboljšanju stanja). To je zelo pomembna novica za ljudi s preobremenjenimi ledvicami, saj uživanje živalskih beljakovin stanje običajno močno poslabša.
  • prispevajo k izgubi odvečne telesne teže: grahove beljakovine vsebujejo peptide, ki zavirajo sproščanje hormona lakote, zato vas prijetno nasitijo in preprečujejo prenajedanje
  • primerne za vsakogar, ker so nealergene, ne vsebujejo laktoze, glutena, so brez holesterola in praktično brez maščob

Kako jih uživati?

Svoj dnevni beljakovinski vnos lahko povečamo z uživanjem 100% grahovih beljakovin ali pa se odločimo za SUNWARRIOR Blend ali Classic PLUS beljakovinsko mešanico, ki vsebuje poleg grahovih beljakovin tudi druge rastlinske vire beljakovin. Odločitev je stvar osebne izbire, ki je odvisna predvsem od okusa, ki nam ustreza. Že same grahove beljakovine imajo prijeten oreščkast okus, ki se lepo dopolnjuje z rastlinskimi mleki, v sadnih smutijih pa je praktično neopazen.

Ideje za uporabo NUA Naturals 100% grahovih beljakovin:

  • 2 jušni žlici zamešajte v sadni smuti iz pomaranč, špinače in jagodičevja
  • 2 jušni žlici zmešajte skupaj z 2 dcl kokosovega mleka in eno zrelo banano
  • 1-2 jušni žlici zamešajte v toplo mandljevo mleko in sladkajte s kokosovim sladkorjem
  • 1 jušno žlico zamešajte v zelenjavno juho po koncu kuhanja

Ideje za uporabo SUNWARRIOR Blend beljakovinske mešanice:

  • 2 jušni žlici okusa Mocha zamešajte v skodelico toplega lešnikovega mleka
  • 1 jušno žlico okusa Vanilija potresite prek domačega bananinega sladoleda iz zamrznjenih banan
  • 2 jušni žlici okusa Čokolada zmešajte s stopljenim kakavovim maslom in 100% kakavom v prahu, da dobite čokolado
  • 1 merico okusa Berry dodajte sadnemu smutiju
  • 1 merico okusa Natural dodajte proseni kaši po koncu kuhanja (v osnovi pripravite malce bolj redko, ker jo bodo beljakovine zgostile)

Vir slik: bestnutrition.com.au

Besedilo: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano, www.evkaliptus.si

Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2021 | Izdelava E-PIK.si |