Jesenska pita brez sladkorja z domačimi hruškami
11 Oct
0

Jesenska pita brez sladkorja z domačimi hruškami

Prebrano tolikokrat: 5824

V jesenskih dneh nam narava sama nudi svoje sadove in želi, da jih najbolje izkoristimo. Meseca september in oktober sta primerna za pripravo jesenske ozimnice. Poleg jabolk, krompirja, bučk ter ostalega sadja in zelenjave, premalo pozornosti posvečamo hruškam. V teh mesecih so še vedno na voljo različne vrste lokalnih hrušk. Tokrat smo za vas pripravili jesensko pito brez sladkorja z zrelimi domačimi hruškami.


V Sloveniji poznamo različne vrste hrušk. Glede na čas zorenja ločimo zgodnje, srednje zgodnje poletne, pozne poletne in pozne jesenske sorte hrušk. Najpogostejše sorte v Sloveniji, so predvsem Dolgorepke, Viljamovke, Konferans in Pastorjenke. Seveda obstaja še vrsta drugih sort tega sočnega, sladkega, bogatega z vitamini in minerali sadeža. Nam najljubše so tiste še zelene Dolgorepke v juliju, ki imajo tanko in gladko kožico, meso pa je čvrsto, sočno in sladko. Letos je bila še posebej dobra letina, zato lahko hruške še vedno dobimo pri lokalnih kmetih.

Hruške so super izbira za nadev ali polnilo različnih peciv, pit, biskvitov, saj so same po sebi dovolj sladke, tako da ne potrebujemo dodatnega sladkorja. Seveda pa lahko hruške nadomestite tudi z ostalim sezonskim sadjem.

Recept je zelo enostaven in iz malo sestavin, po vsej verjetnosti imate vse potrebne sestavine že doma. Hitro pripravljeno testo brez sladkorja in celotna priprava/peka vam bo vzela vse skupaj dobro urico vašega časa. Samo voljo ter motivacijo potrebujete in domača pita bo pripravljena.

Recept za malo jesensko pito (pekač za pito premera: 24 cm)

Sestavine za testo:

  • 1 čajna žlička tapiokine moke (tapiokin gel*) ali 1 jušna žlica zmletih lanenih semen
  • 200 g polnozrnate pirine moke
  • 200 g mandljeve moke
  • ½ pecilnega praška ali 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ¼ čajne žličke burbonske vanilije
  • ščepec mlete soli
  • 125 g  kokosovega masla
  • nastrgana lupinica bio limone

Sestavine za nadev:

  • 7 zrelih domačih hrušk
  • limonin sok

Priprava:

Vse suhe sestavine za testo (moko, sol, sodo bikarbono, burbonsko vanilijo, nastrgano lupinico bio limone) stresite skupaj v posodo za gnetenje testa in jih premešajte. Ubijte jajce ali naredite tapiokin gel in dodajte maslo. Vse skupaj zmešajte in začnite mesiti oziroma gnetiti testo. Po približno 5-10 minutah naj bi bilo testo pripravljeno, oblikujte ga v kroglo in postavite v hladilnik. Tam naj počiva približno 30 minut.

Medtem lahko pripravite hruške za nadev. Operite jih, olupite in narežite po želji velike koščke ter pokapljajte z limoninim sokom. Počasi prižgite pečico na 180 stopinj Celzija, da se segreje.


Ko je testo pripravljeno, ¾ testa razvaljajte in postavite v namaščen pekač ter postavite v pečico. Preostalo ¼ testa pa razrežite ali natrgajte na koščke. Pecite 15 minut pri 180 stopinjah Celzija, nato pekač vzemite ven iz pečice. Nanj položite narezane hruške ter razporedite preostalo testo čez hruške. Pecite še dodatnih 15 minut v segreti pečici, na 180 stopnjah Celzija. Ko je testo lepe rjave barve, je pita pečena. Po želji posujte pito s cejlonskim cimetom v prahu.

Sladkosnedi lahko po vrhu pite posujete sladkor v prahu ali pokapljate z javorjevim sirupom.

Avtor: Simona Krnjak, Center Moje Zdravje

Viri slik: Fixfeastflair, Better homes and gardens

Izdelki v povezavi s prispevkom
Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2021 | Izdelava E-PIK.si |