Novi trend: latte napitek + 3 recepti za matcha, kurkuma in berry latte
21 Jan
0

Novi trend: latte napitek + 3 recepti za matcha, kurkuma in berry latte

Prebrano tolikokrat: 4002

Kaj je latte?

Beseda je skrajšana različica italijanskega imena caffe latte, ki pomeni “mlečno kavo”. In latte je prav to – mešanica kave in spenjenega mleka. Mi v mislih nimamo te originalne italijanske verzije, saj pomeni danes latte še veliko drugih (čeprav podobnih) napitkov. Namesto kave uporabljajo v Aziji že od nekdaj prave čaje, v Južni Afriki je osnova za latte roiboos čaj, namesto kravjega mleka pa se čedalje več uporablja sojino mleko.

OSNOVNI RECEPT = MLEKO + OKUS

Mleko

Kot bolj zdrava in telesu prijazna alternativa se namesto kravjega čedalje bolj uporablja rastlinsko mleko. Takšen latte je primeren tudi za alergike in vegane, po okusu pa je pogosto še bolj okusen od pravega, saj se polni okus nekaterih vrst rastlinskega mleka odlično ujame s kavo ali drugim dodatkom.


Če pripravljamo latte z rastlinskim mlekom je najbolj pomembno, da uporabimo mleko z visokim deležem maščobe. Samo takšno mleko se bo lepo spenilo. Najboljša izbira:

·         Sojino mleko

·         Mandljevo mleko (priporočljivo je mešanje s sojinim mlekom)

·         Makadamija mleko (pripravite ga lahko sami)

·         Mešanica sojinega mleka in drugega mleka iz oreščkov (razmerje 50:50) 

·         Mešanica sojinega mleka in kokosovega napitka

Okus

Potem ko spenite mleko, ga nežno prilijete drugi tekočini ali pa sestavino v prahu preprosto primešate spenjenemu mleku. V originalnem italijanskem latte-ju se uporablja ekspres kava, mi pa vam ponujamo naslednje bolj zdrave ideje:

·         pravi zeleni čaj

·         matcha čaj v prahu

·         matcha latte

·         rdeči rooibos čaj

·         kurkumin latte v prahu

·         liofilizirane borovnice ali divja brusnica v prahu ali rdeča pesa v prahu

·         mešanica začimb v prahu (ingver, cimet, muškatni orešček, klinčki,…)


Vse zgornje sestavine lahko dodate mleku med stepanjem, ali pa jih najprej zmešate z nekaj tople vode (v primeru pravih čajev pripravite čaj) in šele nato prilijete že spenjeno mleko.

 

RECEPT ZA KURKUMIN LATTE

Koristi: Deluje protivnetno, krepi imunski sistem, nevtralizira proste radikale, izboljša koncentracijo

 

Sestavine:

Priprava:

Mandljevo mleko segrevajte, dokler ni vroče (a ne do vretja). Odstavite z ognja in mu primešajte žličko kurkumine latte mešanice – pomembno je, da uporabite metlico za stepanje ali električni stepalnik, da se mleko speni.

Ker vsebuje mešanica za kurkumin latte kokosovo mleko, je ta kurkumin latte kremast in poln teksture ter okusa. Mešanica je že slajena z ekološkim maltodekstrinom, zato dodano slajenje ni potrebno. Dokazano je, da črni poper izboljša absorpcijo kurkume – če pogledate med sestavine teh odličnih izdelkov za kurkumin latte, boste videli, da smo poskrbeli tudi za to. Lahko pa uporabite močnejšo, Viridian terapevtsko mešanico.

RECEPT ZA MATCHA LATTE

Koristi: Krepi koncentracijo in spomin, izboljša mišljenje, povečuje budnost in nivo energije, poživlja na blag in dolgotrajen način.


Sestavine:

  • ·         200 ml sojinega mleka
  • ·         1 čajna žlička 100% matcha čaja*
  • ·         ½ čajne žličke kokosovega sladkorja

Priprava:

Matcha čaj v prahu in kokosov sladkor zmešajte v vaši najljubši skodelici, da odstranite vse grudice. Mleko segrejte do vročega (približno 70°C) in ga spenite s stepalnikom. Spenjeno sojino mleko previdno prilijte mešanici matche in kokosovega sladkorja – pri tem lahko s pomočjo zobotrebca ustvarite čudovite vzorce.

 

RECEPT ZA BERRY LATTEKoristi: Vir antioksidantov, krepi imunski sistem, nevtralizira proste radikale, vir vitaminov in mineralov

Sestavine:

  • ·         100 ml sojinega mleka
  • ·         100 ml kokosovega napitka
  • ·         2 čajni žlički brusnice v prahu
  • ·         1 čajna žlička kokosovega sladkorja


Priprava:

Zmešajte sojino in kokosovo mleko ter ju segrejte. Spenite in spenjenemu mleku primešajte supermešanico jagodičevja ter kokosov sladkor (po želji). Če želite, lahko ta napitek pripravite tudi z dodatkom pravega 100% rooibos čaja v prahu, ki ga dodate skupaj z mešanico jagodičevja. Za bolj svetlo rdečo barvo lahko uporabite divjo rdečo brusnico v prahu ali rdečo peso v prahu.


Napisala: Eva Žontar, dipl.biologinja in svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano

Slike: www.kissatea-com; www.nuanaturals.com; https://spoonuniversity.com, https://www.organicfacts.net/; http://dineindineout.com.au

Izdelki v povezavi s prispevkom
Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2022 | Izdelava E-PIK.si |