Novi trend: latte napitek + 3 recepti za matcha, kurkuma in berry latte

Kaj
je latte?

Beseda je skrajšana
različica italijanskega imena caffe
latte,
ki pomeni “mlečno kavo”.
In latte je prav to – mešanica kave in spenjenega mleka. Mi v
mislih nimamo te originalne italijanske verzije, saj pomeni danes latte še veliko drugih (čeprav podobnih)
napitkov. Namesto kave uporabljajo v Aziji že od nekdaj prave čaje, v Južni
Afriki je osnova za latte roiboos čaj, namesto kravjega mleka pa se čedalje več
uporablja sojino mleko.

OSNOVNI RECEPT = MLEKO
+ OKUS

Mleko

Kot bolj zdrava in telesu prijazna alternativa
se namesto kravjega čedalje bolj uporablja rastlinsko mleko. Takšen latte je
primeren tudi za alergike in vegane, po okusu pa je pogosto še bolj okusen od
pravega, saj se polni okus nekaterih vrst rastlinskega mleka odlično ujame s
kavo ali drugim dodatkom.


Če pripravljamo latte z rastlinskim mlekom je
najbolj pomembno, da uporabimo
mleko z
visokim deležem maščobe.
Samo takšno mleko se bo lepo spenilo. Najboljša
izbira:

·        
Sojino mleko

·        
Mandljevo mleko (priporočljivo je mešanje s
sojinim mlekom)

·        
Makadamija mleko (pripravite ga lahko sami)

·        
Mešanica sojinega mleka in drugega mleka iz
oreščkov (razmerje 50:50) 

·        
Mešanica sojinega mleka in kokosovega napitka

Okus

Potem ko spenite mleko,
ga nežno prilijete drugi tekočini ali pa sestavino v prahu preprosto primešate
spenjenemu mleku. V originalnem italijanskem latte-ju se uporablja ekspres
kava, mi pa vam ponujamo naslednje bolj zdrave ideje:

·        
pravi zeleni čaj

·        
matcha čaj v prahu

·        
matcha latte

·        
rdeči rooibos čaj

·        
kurkumin latte v prahu

·        
liofilizirane borovnice ali divja brusnica v prahu ali rdeča pesa v prahu

·        
mešanica začimb v prahu (ingver, cimet,
muškatni orešček, klinčki,…)

Vse zgornje sestavine
lahko dodate mleku med stepanjem, ali pa jih najprej zmešate z nekaj tople vode
(v primeru pravih čajev pripravite čaj) in šele nato prilijete že spenjeno
mleko.

 

RECEPT
ZA KURKUMIN LATTE

Koristi: Deluje protivnetno,
krepi imunski sistem, nevtralizira proste radikale, izboljša koncentracijo

 

Sestavine:

Priprava:

Mandljevo mleko
segrevajte, dokler ni vroče (a ne do vretja). Odstavite z ognja in mu
primešajte žličko kurkumine latte mešanice – pomembno je, da uporabite metlico
za stepanje ali električni stepalnik, da se mleko speni.

Ker vsebuje mešanica za kurkumin latte
kokosovo mleko, je ta kurkumin latte kremast in poln teksture ter okusa.
Mešanica je že slajena z ekološkim maltodekstrinom, zato dodano slajenje ni
potrebno. Dokazano je, da črni poper izboljša absorpcijo kurkume – če pogledate
med sestavine teh odličnih izdelkov za kurkumin latte, boste videli, da smo
poskrbeli tudi za to. Lahko pa uporabite močnejšo,
Viridian terapevtsko mešanico.

RECEPT ZA MATCHA LATTE

Koristi: Krepi koncentracijo in spomin, izboljša
mišljenje, povečuje budnost in nivo energije, poživlja na blag in dolgotrajen
način.

Sestavine:

  • ·        
    200 ml sojinega mleka
  • ·        
    1 čajna žlička 100% matcha čaja*
  • ·        
    ½ čajne žličke kokosovega sladkorja

Priprava:

Matcha čaj v prahu in kokosov sladkor zmešajte
v vaši najljubši skodelici, da odstranite vse grudice. Mleko segrejte do
vročega (približno 70°C) in ga spenite s stepalnikom. Spenjeno sojino mleko
previdno prilijte mešanici matche in kokosovega sladkorja – pri tem lahko s
pomočjo zobotrebca ustvarite čudovite vzorce.

 

RECEPT
ZA BERRY LATTE


Koristi: Vir antioksidantov,
krepi imunski sistem, nevtralizira proste radikale, vir vitaminov in mineralov

Sestavine:

  • ·        
    100 ml sojinega mleka
  • ·        
    100 ml kokosovega napitka
  • ·        
    2 čajni žlički brusnice v prahu
  • ·        
    1 čajna žlička kokosovega sladkorja

Priprava:

Zmešajte sojino in kokosovo mleko ter ju
segrejte. Spenite in spenjenemu mleku primešajte supermešanico jagodičevja ter
kokosov sladkor (po želji). Če želite, lahko ta napitek pripravite tudi z dodatkom pravega 100% rooibos čaja v prahu, ki ga dodate skupaj z mešanico jagodičevja. Za bolj svetlo rdečo barvo lahko uporabite divjo rdečo brusnico v prahu ali rdečo peso v prahu.


Napisala: Eva Žontar, dipl.biologinja in svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano

Slike: www.kissatea-com; www.nuanaturals.com; https://spoonuniversity.com, https://www.organicfacts.net/; http://dineindineout.com.au

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE