Matcha Aiko zeleni čaj, 30 g

Blagovna znamka: Preprosto matcha.
Šifra izdelka: PRE-MAT
Razpoložljivost: Na zalogi
€ 27.00
-+

Matcha Aiko zeleni čaj, 30 g

Najčistejša in najmočnejša oblika Matcha zelenega čaja, pridelana v Kyotu na Japonskem in narejena iz najboljših, ročno obranih, lističev, rahlo praženih in zmletih v fini prah. Ta postopek pridelave daje Matchi unikaten in poln okus, ki ga krasijo podtoni cvetličnih arom.

Glavno vodilo Matche Aiko (slovenske znamke “Preprosto matcha”) je približati ljudem kulturo pitja matche, tega starodavnega japonskega zelenega čaja, ki pa je veliko več, kot le čaj. Je napitek z mnogimi dobrobitmi, za katere si želimo, da bi jih občutilo kar največ ljudi možno. Kakovostna, čista matcha ceremonialnega razreda za nas ni zgolj čaj, niti ni nadomestilo tisti nujno potrebni jutranji kavici.  Za nas je popolnoma svoja kategorija.  Je preprosto matcha.  In naša največja želja je, da bi to postala tudi za vas.

Ko enkrat poskusiš čisto, kakovostno matcho, te ta zasvoji in ko začutiš vse njene pozitivne učinke, potem dejansko komaj čakaš tisti čas v dnevu, ki si si ga odredil za svoj matcha ritual. In ne glede na to, kakšno matcho najraje piješ, se ti v tistih nekaj minutah, ko uživaš v njej, čas ustavi (ali vsaj konkretno upočasni), misli pa odtavajo nekam daleč proč in um si spočije.

Najpomembnejša pa je seveda kakovost matche, ki jo uporabiš. Zdaj, ko je matche na trgu že dovolj, je žal vse preveč najrazličnejših match slabe in najslabše kakovosti, ki je posledično grenka, trpka in z eno besedo – zanič. In če poskusiš tako matcho, se ti bo zamerila za vedno ali vsaj za zelo dolgo časa, kar je pa škoda, ker s tem res veliko izgubiš. Sabina, ustanoviteljica blagovne znamke Preprosto matcha že več kot 10 let raziskuje trg matche, zato smo izredno veseli, da lahko najkvalitetnejšo matcho ponudimo tudi vam. Našla je japonskega dobavitelja prave matche najvišjega razreda in najboljšega okusa.

Zanimivost: veste kako prepoznati pravo matcho?

Tako, kot dobro vino, tudi matcha ponuja širok spekter kakovosti. Ker te navadno ni najlažje določiti samo s pregledom etikete/deklaracije, si poglejte štiri glavne senzorične znake matche: barva, tekstura, arome in okus.

Barva: višje stopnje kakovosti matche bi morale biti globoke, električne, modrikasto zelene barve v nasprotju s svetlo, kamuflažno, rumenkasto sivo bravo matche nižje stopnje kakovosti. Dejstvo je, da je matcha visoke kakovosti mleta iz najmlajših, deviških listov v senci rastočih  čajevcev, bogatih s klorofilom, ki ji daje halucinogen modrikasto zelen odtenek. Po drugi strani pa matcha nižje kakovosti prihaja iz starejših listov in nižjih delov čajevca, ki so svetlejše in bolj rumenkaste barve. Pravzaprav japonski proizvajalci čaja navadno kategorizirajo barvo matche kot borovo zeleno (modrikasta) ali bambusovo zeleno (rumenkasta) za višje in nižje razrede matche.

Tekstura: Kakovost matche lahko prepoznamo tudi po njeni teksturi: fina matcha bi morala imeti ultra fino teksturo, podobno kot smukec, s povprečno velikostjo delcev okrog 10m mikronov. Velikost in obliko delcev matche v prvi vrsti določata dva dejavnika: kakovost listov in način mletja. Za višje stopnje kakovosti uporabijo mlajše liste, ki so izredno tanki in mehki, zato se pri mletju razgradijo v ultra fin prah. Za nižje stopnje pa uporabijo starejše, bolj grobe liste, ki se ne razgradijo zlahka na drobne velikosti delcev in ponavadi ostanejo bolj zrnati in manj gladki pri okušanju. Za našo ceremonialno matcho Aiko in ostale proizvajalce finih match je običajno tudi, da svojo matcho meljejo s pomočjo tradicionalnih mlinov na brusilni kamen. Ta metoda zmelje delce matche v bolj okrogle oblike, kar v ustih ustvari veliko bolj gladek in mehkejši občutek v primerjavi z matcho, mleto z drugimi metodami (npr. mlin na kovinsko kroglo).

Aroma: Glavni vpliv zaznave našega okusa se pravzaprav nahaja v nosu. Arome fine matche bi morale biti sveže, sladke, maslene in kar vabiti k nosu. Crème-de-la-crème stopnjo matche pogosto zaznamuje osvežujoča zelena “oika” (覆い香) aroma, značilna za čaj, gojen v senci. Ob odprtju novega pakiranja fine matche bi morali zaznati vonj sveže zmiksane zelene zelenjave in mikrozelenja. Matcha nižje kakovosti lahko oddaja neprijetne travnate ali/ter prahu in senu podobne arome, včasih pa, še slabše, sploh ničesar.

Okus: Četrta iztočnica za prepoznavo kvalitetne matche leži v vaših ustih -> okus. Če je pripravljena pravilno, potem mora biti vrhunska matcha sladkega, ne grenkega okusa. Medtem, ko je matcha slabše kakovosti lahko neprijetno grenkega, trpkega okusa ter obleži v ustih, pa vrhunska matcha vaše brbončice navduši s sladkimi rastlinskimi notami. Višji razredi matche imajo aminokislinsko kompleksnost strukture, kar ustvarja naravno sladkobo brez dodanih sladil. Vsebujejo sladko-slani “umami” kot opredeljujočo značilnost visoko kakovostne matche. Podobno, kot popoln espresso, mora imeti tudi fina matcha polno, robustno telo, z mehkim in gladkim občutkom v ustih in dolg, gladek zaključek, ki se v vaših ustih občuti še nadaljnjih nekaj minut.

Uporaba:

½ čajne žličke (približno 2 bambusovi žlički) Matche (~ 1g) damo v Matcha skodelico in prelijemo s 15 ml vode s temperaturo 70°C. Z bambusovo metlico mešamo in ustvarjamo gladko peno. Dodamo še 70 ml vode in po želji dodoatno zmešamo. Sami nikakor ne spodbujamo penjenja ceremonialne Matche, saj lahko nastanek zračne pene oslabi njen okus. Da bi zaznali dodaten užitek polnosti arome čaja, ga pred požirkom zadržimo in zavrtimo po ustih.

Shranjevanje: Za ohranjanje intenzivnosti arome in okusa po odprtju hraniti v hladilniku.

Sestavine:

100% mleti Matcha zeleni čaj

Neto količina: 30 g 

Poreklo: Kmetijstvo regije Kyoto, Japonska

Distribucija: RIA, Sabina Ignjič s.p., Clevelandska 45, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Sestavine:

100% mleti Matcha zeleni čaj


Zadnje ogledano
Matcha Aiko zeleni čaj, 30 g
Preprosto matcha.
€ 27.00
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2019 | Izdelava E-PIK.si |