Prosena kaša s kolagenom in domačo figovo marmelado za lepe lase
02 Oct
0

Prosena kaša s kolagenom in domačo figovo marmelado za lepe lase

Prebrano tolikokrat: 1923

Sašin priljubljen zajtrk je prava vitaminsko-mineralna bomba za lepe lase.

Temu okusnemu receptu s kolagen gradniki je dodala še domačo figovo marmelado, ki odlično poveže vse sestavine v prijetne jesenske okuse.

Tako kot vse ostalo, tudi lase hranimo od noter navzven. Posebej ob menjavi letnih časov jim bo kura z vsakodnevnimi takimi kašicami zelo koristila, svojo hvaležnost pa bodo s hitrejšo rastjo in večjim sijajem vaši lasje izkazali že par tednov po njej. Proso, to starodavno žito brez glutena, je prava zakladnica mineralov, saj vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija. Je tudi eno redkih žit s kremenčevo kislino, ki je nujno potrebna za normalno rast nohtov, las in kože.

Psilium vlaknine indijskega trpotca poskrbijo za čiščenje črevesja in lažji pretok odpadnih snovi iz telesa. Laneno seme vsebuje Omega-3- ALA maščobne kisline in B vitamine, ki poleg vseh pozitivnih učinkov za razvoj telesa, preprečujejo izsušenost kože in las.  Fige vsebujejo vsaj 17 različnih aminokislin, od preostalega sadja se razlikujejo predvsem po precej večji količini kalcija, železa in kalija. Z razlogom figam pravijo tudi ‘sadje za srečo’.

Recept za proseno kašo s kolagen gradniki in domačo figovo marmelado 

Sestavine za kašo: 

Sestavine za marmelado: 

  • 2 kg svežih fig 
  • 3 jušne žlice chia semen
  • cimet, muškatni orešček, kardamom 

Za dekoracijo: par svežih fig 

Priprava kaše:

  1. Proseno kašo operemo pod tekočo vodo in skuhamo v mandljevem mleku, cca 15-20 minut.
  2. Ko je kasa kuhana, vendar se vroča, dodamo vse ostale sestavine: kolagen, psilium, laneno seme in po potrebi zalijemo z nekaj vode. 
  3. Pokrijemo in počakamo 5-10 min, da se semena napihnejo in bo s tem naša kašica še bolj kremasta. 

Za figovo marmelado: 

  1. Figam odrežemo peclje in jih narežemo na četrtinke. V pokriti posodi jih skupaj z začimbami in chia semeni kuhamo vsaj 45 minut.
  2. Vmes kozarčke steriliziramo z vrelo vodo. Ko vanje predenemo marmelado pazimo na neprodušnost- v tem primeru bo v hladilniku zdržala par tednov. 

Kašico na koncu okrasimo s svežimi figami in dodamo nekaj žlic sveže figove marmelade in uživamo. 

Recept pripavila: Saša Zor, Sasha Foodiva

Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2020 | Izdelava E-PIK.si |