V tem prispevku se posebej dotaknemo še dveh mineralov, katerih pomanjkanje so raziskave povezale z depresijo. Cink in magnezij sta oba izjemno pomembna za mentalno zdravje, njuno pomanjkanje pa vodi v občutke tesnobe, anksioznost, brezvoljnost in melanholijo. Pomembno je vedeti tudi, da stres zniža zaloge cinka in magnezija v telesu, zato je povečan vnos v stresnih obdobjih še posebej pomemben.
Zdrava različica kokosovega sladoleda Bounty z manj kalorijami, bogat z zdravimi beljakovinami in izjemnega okusa! Katarina se je odločila pripraviti znan kokosov “Bounty” iz bolj zdravih sestavin. Piko na i tej sladici so dodale še Sunwarrior beljakovine, ki dajo sladici bolj poln okus ter boljšo hranilno vrednost, zato ima ta “Bounty” precej manj kalorij kot klasična različica “Bounty-ja”. Dobra stran te sladice je tudi to, da za pripravo ne potrebujete pečice in da je narejena le v slabe pol ure.
Če se tudi vam neprestano mudi in ne najdete časa za kvaliteten obrok med delom, je tukaj nekaj zanimivih idej za hitro, a hranljivo kosilo ali malico, ki jih lahko pripravite doma in pojeste na delovnem mestu v priročnih kozarcih ali posodicah. Moringa je sestavni del receptov in vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in antioksidantov, zato so odlični za dodajanje k jedem. Moringa nam bo dala občutek sitosti in lahkosti za boljšo koncentracijo in bolj kvalitetno opravljanje dela.
Moringa ima prijeten, zemeljsko špinačni okus. Za razliko od spiruline, s katero jo mnogi radi primerjajo, ima precej bolj nežen okus, ki ga zlahka sprejmejo vsi, ki jo poskusijo prvič. Uporabljamo jo kot dodatek jedem. Kombiniramo jo lahko s sadjem ali zelenjavo ali dodamo v rastlinsko mleko. Z vami delim nekaj okusnih idej za hitre recepte za uporabo moringe v vaši vsakdanji prehrani - od zajtrka do sladice.
Tapioko poznamo predvsem v obliki tapiokinih kroglic in tapiokine moke (včasih imenovane tudi tapiokin škrob). Do nedavnega sta se obe živili uporabljali predvsem v brezglutenski prehrani in so ju bolj poznali ljudje s celiakijo (tapioka namreč ne vsebuje glutena), zdaj pa sta zaradi svoje vsestranske in okusne uporabnosti vse bolj prisotni tudi nasploh. Poskusite tapiokin puding ali jo uporabite za peko brezglutenskih sladic.
Presne energijske kroglice so ena najbolj enostavnih presnih sladic. Pripravljene so v manj kot desetih minutah, po želji pa jih lahko naredimo večje količine in jih imamo vedno pri roki, kadar nas prime želja po sladkem. Če uporabimo prave sestavine, so presne kroglice tudi tako zdrave, da si jih brez slabe vesti privoščimo kot hranljiv prigrizek/obrok (in ne nujno kot sladico). S spreminjanjem sestavin jih lahko naredimo bolj energijske, bolj beljakovinske, čokoladne, sadne, z esencialnimi omega maščobnimi kislinami...
Kravjemu mleku se iz različnih razlogov izogiba čedalje več ljudi. Še pred nekaj leti je bila lahko to precej zapletena misija, sojino mleko pa edina »tolažba«, ki marsikomu ne odgovarja. Danes ni nobena težava kupiti ali doma pripraviti rastlinskega napitka za čisto vsak okus - v tem prispevku izpostavljamo 9 rastlinskih alternativ za mleko in povemo, kakšnega okusa in teksture so ter kje jih je najbolje uporabiti.
»Brez mesa še gre, ampak siru se pa ne bi mogel odpovedati.« Zveni znano? Za večino ljudi je sir eno tistih živil, ki se mu je najtežje upreti. Razlog leži v kazeinu, ki ima zasvojljiv učinek – v siru oziroma mleku se nahaja zato, da teliček z veseljem popije veliko kravjega mleka. A ker izdelki iz kravjega mleka marsikomu povzročajo težave, je na zalogi dobro imeti rastlinski sir.
Smuti sklede postajajo zelo priljubljene! Odlične so kot zajtrk, ker so hkrati zdrave in tako okusne, da se vam bo zdelo, kot da dan začenjate s sladico. Gre preprosto za to, da gost smuti iz kozarca prestavite v skledo in ga potresete z dodatki po želji. Smuti skledo jemo z žlico, vedno pa je najbolj okusna, če jo postrežemo v lepi skodelici (mi imamo najraje kokosove skodelice).
Kaj storiti, če imate radi jogurt, pa navadni mlečni izdelki škodijo vaši prebavi ali pa ste alergični nanje? Na voljo je veliko različnih rastlinskih jogurtov, ki jih lahko uporabljate popolnoma enako. Preizkusite rastlinske različice kremastih jogurtov. Ker ne vsebujejo mleka, so primerni ne samo za vegane, ampak tudi za vse, ki imate alergijo ali intoleranco na mleko. So lahki za prebavo, kremasti in okusni.