11 kombinacij za presne kroglice
17 Mar
0

11 kombinacij za presne kroglice

Prebrano tolikokrat: 22100

Presne energijske kroglice so ena najbolj enostavnih presnih sladic. Pripravljene so v manj kot desetih minutah, po želji pa jih lahko naredimo večje količine in jih imamo vedno pri roki, kadar nas prime želja po sladkem.

Če uporabimo prave sestavine, so presne kroglice tudi tako zdrave, da si jih brez slabe vesti privoščimo kot hranljiv prigrizek/obrok (in ne nujno kot sladico). S spreminjanjem sestavin jih lahko naredimo bolj energijske, bolj beljakovinske, čokoladne, sadne, z esencialnimi omega maščobnimi kislinami...

Osnovni recept je zelo enostaven: vanje lahko zamešamo čisto vse, kar nam srce poželi – vedno smo pozorni le, da vključimo tudi nekaj »lepljivega«, kar bo sestavine povezalo skupaj. To je lahko:

  • suho sadje (datlji, marelice, slive, rozine)
  • tekoče naravno sladilo (agavin sirup, javorjev sirup)
  • maščoba (kokosovo olje, kokosovo maslo, kakavovo maslo) – v tem primeru se bo masa strdila šele kasneje v hladilniku
  • maslo iz oreščkov

Nikoli ne dodajamo vode, soka ali druge tekočine, ker to skrajša življenjsko dobo kroglic in jim spremeni teksturo.

Vse sestavine zmešamo v kuhinjskem mešalniku s ciljem, da dobimo lepljivo maso, ki jo lahko oblikujemo v kroglice.

Če se masa drobi in je presuha à dodamo več datljev, tekočega sladila ali stopljenega kokosovega/kakavovega masla

Če je masa preveč lepljiva à dodamo malce več oreščkov, semen, kakava, ovsenih kosmičev

Ponujamo vam naše najljubše kombinacije, količine pa sami prilagajajte po občutku. Z nekaj vaje boste kmalu obvladali!


Banana + orehi: Zmešajte orehe in dovolj posušenih banan, da se masa drži skupaj. Okus lahko še obogatite z naravno vanilijevo esenco.

Lešniki + čokolada + datlji: Lešnike in kakavova zrna zmeljite ter jim dodajajte datlje, dokler se masa ne sprime. Kroglice povaljajte v kakavu v prahu ali zdrobljenih kakavovih zrnih.

Brazilski oreščki + marelice: Po potrebi dodajte malce javorjevega sirupa, da se bo masa lažje sprijela skupaj. Tej mešanici se odlično podajo različne sveže začimbe, na primer kardamom.

Orehi + rozine + cimet: Kot jabolčna pita! Poleg orehovih jedrc dodajte še maslo iz orehov in po potrebi še mehke datlje, ker so včasih rozine preveč suhe, da bi lahko sestavine držale skupaj.


Mandlji + kokos: Okus rafaelo kroglic! Zmeljite mandlje v fino moko, nato pa dodajajte stopljeno kokosovo olje, kokosovo maslo in agavin sirup, da se masa poveže skupaj. Dokončno se bo strdila šele v hladilniku – če želite bolj mehko, uporabite več agavinega sirupa in manj kokosovega olja. Povaljajte kroglice v kokosovih kosmičih in seveda v vsako skrijte mandelj.

Indijski oreščki + kokosovo olje + datlji: Za bolj hrustljavo teksturo zmeljite vse sestavine naenkrat, za bolj gladko teksturo pa indijske oreščke najprej zmeljite v moko in jim šele nato dodate datlje in kokosovo olje. Ščep soli bo ustvaril bolj intenziven okus.

Sezam + murve: Božanska kombinacija, ki najlepše uspe s sezamovim maslom. Verjetno boste morali dodati še agavin sirup ali datlje, da se bo masa epo povezala skupaj. Kombinirate jo lahko tudi z drugimi oreščki in suhim sadjem, povaljate pa v sezamovih semenih.

Konopljina semena + agavin sirup: Konopljina semena zmeljite skupaj z agavinim sirupom in suhim sadjem po želji. Tej kombinaciji se dobro podajo ovseni kosmiči, v vsakem primeru pa je bogat vir omega maščobnih kislin.

Slive + marelice + rozine: Izključno sadna kombinacija ustvari nekoliko bolj lahkotne in manj kalorične kroglice, ki pa nudijo nemuden vir energije. Pomembno je, da je vsaj nekaj suhega sadja bolj mehkega in sočnega, da lepo poveže maso.

Kokos + datlji + vanilija: Kokosove kosmiče zmeljite skupaj s Sunwarrior Blend vanilija in nato dodajajte datlje, dokler ni masa lepljiva in jo lahko oblikujete. Odlično se zraven poda nastrgana limonina lupinica.

Arašidovo maslo + ovseni kosmiči + čokolada: V tem primeru deluje kot vezivo arašidovo maslo. Zmešajte ga skupaj z ovsenimi kosmiči in koščkitemne čokolade ali kakavovimi zrni. Sladite po želji, lahko s suhim sadjem, stevijo ali agavinim sirupom.

5 NAMIGOV ZA ŠE BOLJ OKUSNE KROGLICE

  1. Velik ščep soli vedno poskrbi za bolj intenziven in poln okus.
  2. Ne bojte se uporabljati veliko sestavin! Pri presnih kroglicah se načeloma z več sestavinami ustvari še bolj bogat okus.
  3. Dodajte Sunwarriorbeljakovine z okusom. Preizkusite lahko vanilijo, čokolado, mocho kavo ali jagodičevje – vsi že vsebujejo stevijo, zato je dobro zmanjšati količino sladila in dodati maslo iz oreščkov.
  4. Počakajte, da se okusi prepojijo. Kroglice običajno s časom postanejo še bolj okusne kot takoj, ko jih namešate.
  5. Vanilija v prahu je še ena skrivna sestavina, ki prepričljivo izboljša vsako kombinacijo in ji doda bolj polno aromo.
  6. Vsakič izberite drugačen posip. Bodite ustvarjalni, povaljajte jih v smoothie booster za vijolično barvo, rooibos čaj ali riban kokos zmešajte z matcha čajem, da dobite živo zelene kroglice :)

SESTAVINE ZA PRIPRAVO KROGLIC:

Različno suho sadje, kosmiče, oreščke in semena za pripravo kroglic lahko najdete pod blagovno znamko Drobtinka, kakav, superživila in sladila najdete pod blagovnima znamkama Aduna in Nua Naturals.

Če boste pripravljali beljakovinske kroglice, pa priporočamo uporabo okusnih rastlinskih beljakovin Sunwarrior. Izbirate lahko med naravnim okusom ter okusi čokolade, vanilije, jagode in mocha.

Napisala: Eva Žontar, uni. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano; Slike: www.aduna.com; dreamstime.com

Izdelki v povezavi s prispevkom
Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2020 | Izdelava E-PIK.si |