Veganska slivova pita brez glutena

Recept za sočno, vegansko, poletno slivovo pito iz krhkega testa, brez glutena.

Slive spadajo med najbolj raziskane vrste sadja. Odkrili so, da vsebujejo veliko količino fitohranil, ki imajo izredno moč uničevanja škodljivih snovi v telesu, še posebno učinkovito pa ščitijo tako zelo dragocene možgane. Poleg tega so slive odličen vir vitaminov A in C, minerala kalija in vlaknin. Dokazano je, da telesu pomagajo, da lažje izkoristi železo. Najbolj slastne slive lahko kupite od avgusta do konca oktobra. Za vas imamo odličen recept za slivovo pito. Vsi ljubitelji džema in marmelad pa boste našli recept za slivov džem brez sladkorja na povezavi tukaj.

RECEPT ZA RESNIČNO OKUSNO VEGANSKO PITO



Za testo potrebujete:

Za nadev potrebujete:

  • 1 kg domačih zrelih sliv (prilagodite po želji)
  • sok 1 limone (po želji)
  • cejlonski cimet v prahu (dodajte količino po želji)
  • javorjev sirup (nekaj žlic zmešamo s cimetom) ali agavin ali z sirup manj kalorijami

Priprava:

  1. Ovsene kosmiče zmeljemo v gladko moko.
  2. Vse sestavine za testo zmešamo v veliki skledi in pregnetemo z rokami. Po občutku dodajamo vodo, da dobimo ravno prav gosto testo. 
  3. Testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1h počivati.
  4. Medtem pripravimo nadev: operemo in izkoščičimo slive, jih narežemo na tanke krhlje in pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.
  5. V javorjev sirup vmešamo žličko ali dve cimeta v prahu in premešamo.
  6. Javorjev sirup s cimetom prelijemo po narezanih slivah in dobro premešamo.
  7. Pekač za pito obložimo (premera približno 28 cm) s peki papirjem in nanj razporedimo testo. S prsti pritiskamo do robov, da dobimo gladko obliko.
  8. Prižgemo pečico na 175 stopinj.
  9. Na testo nadevamo slive. Pito lahko zaključimo takoj, da so slive lepo vidne, če nam je ostalo kaj testa, pa jo lahko prekrijemo s trakovi testa.
  10. Postavimo v pečico in pečemo približno 45 minut (ali dlje po potrebi).
  11. Ohladimo in po želji potresemo z mandljevimi lističi ali prelijemo s Terezinim mandljevim maslom s cimetom in vanilijo 🙂

Postrezite toplo ali hladno. Dober tek in delite še s prijatelji.



Recept: Katarina Miklavc, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, www.mojezdravje.net

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE