Kako dobro skrbite za zdravje svojih pljuč?
23 Apr
0

Kako dobro skrbite za zdravje svojih pljuč?

Prebrano tolikokrat: 268

Pljuča so vitalnega pomena za človeško življenje. Delajo neutrudno in naše telo nenehno, dan za nočjo, oskrbujejo z zrakom ter izdihujejo porabljene snovi. Dihanje ima ključno vlogo tudi pri naši zmožnosti govorjenja in petja. 


Kako delujejo naša pljuča?

Pljuča vsebujejo na tisoče razvejanih cevk, ki segajo do drobnih zračnih mehurčkov, imenovanih alveoli. V naših pljučih je več kot 300 milijonov takih majhnih mehurčkov, ki bi lahko pokrili površje celotnega teniškega igrišča, če bi jih razgrnili na podlago. Membrane teh drobnih mehurčkov so zelo tanke, tanjše kot papir, preko katerih pride do izmenjave plinov. 

Pljuča predstavljajo pomemben del imunskega sistema. V pljučih se nahajajo migetalke, ki izločajo sluz, v katero se ulovijo razni onesnaževalci, mikrobi in virusi. Migetalke s svojim gibanjem povzročajo premikanje te sluzi ven iz pljuč, da se s tem vsi ti delci odstranijo iz pljuč. To se zgodi, ko zakašljamo ali pa požremo slino. Drugi način, s katerim se poskušajo pljuča znebiti okužbe ali onesnaževalcev, je kihanje. Kihnemo pogosto še preden tujki prečkajo sinuse. 


Kako ohraniti pljuča zdrava?

Pljuča so izjemna, zato moramo za njih dobro skrbeti. Prvi in najpomembnejši ukrep je, da ne kadimo. Kajenje maši dihalne poti, saj uničuje migetalke, ki pomagajo iz pljuč odstranjevati bacile, viruse in onesnaževalce. Kajenje je povezano z večino bolezni dihal, vključno s kronično obstruktivno boleznijo pljuč (KOPB) in astmo. Kadilci imajo 12 – 13x večjo možnost, da zbolijo za KOPB v primerjavi z nekadilci. Cigarete vsebujejo na tisoče kemikalij in vsakič, ko vdihnemo cigaretni dim, lahko ti toksini poškodujejo naša pljuča. Kajenje povzroči hitrejše staranje celic v pljučih, ki se lahko zaradi tega spremenijo v rakave.

Ne glede na to, kako dolgo že kadite, je koristno, če s kajenjem prenehate. Že v nekaj mesecih po prenehanju kajenja, se začne pljučna funkcija popravljati, po enem letu pa se tveganje za pojav srčno žilnih bolezni prepolovi. 


Zmanjšanje izpostavljenosti onesnaženemu okolju v zaprtih in zunanjih prostorih lahko prav tako pomaga. To ni vedno mogoče, vendar lahko k temu prispevate svoj del tako, da se manj vozite, porabljate manj elektrike, uporabljate električne peči in zmanjšate izpostavljenost. Nosite respirator ali masko, ko barvate ali opravljate kakšno delo, ob katerem ste izpostavljeni plinom ali prahu. Poskusite se izogniti pasivnemu kajenju in telovadbi blizu močno prevoznih cest. 

Telovadba je zelo pomembna. S telovadbo in pravilnim dihanjem izboljšamo trebušno prepono, ki je glavna dihalna mišica. Posledično se izboljša zdravje srčno žilnega sistema, kar olajša delo pljuč. Bodimo športno aktivni vsaj 30 minut na dan vsak dan, da zmanjšamo obremenitve pljuč in izboljšamo učinkovitost prenosa kisika in presnove. Teh 30 minut  lahko razdrobimo in si jih razporedimo tekom dneva. Parkirajmo dlje od vhoda v trgovino, izberimo stopnice namesto dvigala, dvignimo se s stola v pisarni in se sprehodimo okrog stavbe, kjer delamo, pojdimo na sprehod po soseski, naredimo nekaj poskokov, pojdimo na krajši tek ali pa samo tecimo na mestu. Karkoli počnemo, je boljše, kot sedenje na kavču.


Kakšen vpliv ima na pljuča hrana?

Hrana nima neposrednega vpliva na pljuča, se jih pa posredno dotakne preko srčno žilnega sistema, ki jim preko krvi prinese antioksidante in s tem zaščito. Ni skrivnost, da uravnotežena dieta ohranja zdravo telo in um. Uživanje pravih hranil lahko pomaga pri boljšem dihanju in celo zmanjša simptome astme. Ko telo presnovi hrano v gorivo, se kisik in hranila absorbirajo in ustvari se energija. Ogljikov dioksid je odpadni produkt tega procesa in ga zato izdihamo. 

Beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati se presnovijo različno in proizvedejo različne količine ogljikovega dioksida. Za nekatere ljudi, ki imajo KOPB, pomaga, da jedo prehrano z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in povečanim vnosom zdravih maščob, saj jim to pomaga, da lažje in boljše dihajo. Dieta z visokim vnosom nezdravih maščob pa je povezana tudi z večjim tveganjem za razvoj raka pljuč. Ljudje, ki jedo veliko nasičenih maščob, ki jih najdemo v predelanih mesninah in živilih živalskega izvora, so bolj dovzetni za razvoj pljučnega raka.


Na drugi strani na srečo uživanje sadja in zelenjave zmanjša ta tveganja. Zdrava prehrana gre z roko v roki s telovadbo, ko govorimo o zdravih, čistih in neobremenjenih pljučih. Sveža, surova živila so najboljši način za vnos encimov, vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki bodo ohranili naša pljuča zdrava in poskrbeli za lažje dihanje.


Prevod: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti

Vir: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-for-lung-health
Izdelki v povezavi s prispevkom
Podobne objave
Komentarji
Napišite komentar
Superhrana.si - Zdrava trgovina © 2020 | Izdelava E-PIK.si |